V neděli 8. 10. jsme zažili zbrusu novou spolkovou činnost, totiž práci archeologa-badatele v rámci akce SBÍRÁNÍ KERAMIKY A PAZOURKŮ S PLZEŇSKÝMI ARCHEOLOGY. Pod vedením Hany Hrubé ze Západočeské univerzity v Plzni a jejího manžela archeologa Jiřího Hrubého jsme metodou povrchového sběru prozkoumali pole nedaleko Vícova. Nalezli jsme středověkou i pravěkou keramiku i vzácněji nacházený přeslen. Ranním špatným počasím se nenechalo odradit 14 účastníků nejen z řad spolkařů, ale i místních zájemců a hostů z Rokycan či Starého Plzence. Byli jsme odměněni postupným ustáváním větru a sluncem, které se k polednímu prodralo z mraků. A samozřejmě badatelskou radostí nad nálezy, které nejen pomohou více objasnit pravěkou a středověkou historii Vícova, ale samotné archeologické artefakty zachrání před zánikem. Vždyť záchrana památek je hlavním posláním našeho spolku. Nakonec poděkování Středisku volného času Slunečnice (DDM) Přeštice za termosky na čaj a kávu.

Text Michal Tejček, foto manželé Hrubých, Michal Tejček

Akce se konala s podporou MAS Aktivios a Plzeňského kraje.

Aktivios-2color       logokraj

M. Tejček 8.10.2017-1   M. Tejček 8.10.2017-7